Yorum: #1
10-06-2010, 11:36
YEŞİL ÇAY, SİYAH ÇAY
Her iki çay da aynı çay yaprağından üretilir. Yeşil çayın üretiminde fermantasyon ( Mayalanma) işlemi uygulanmadığı için maliyeti daha düşüktür.
Fermantasyon işlemiyle çay yaprağının bileşiminde bulunan doğal maddeler değişime uğrar. Bu nedenle yeşil ve siyah çayın tıbbi etkileri farklılık gösterir.
Yeşil çay fermantasyon işlemine tabii tutulmadığı için, çay yaprağının bileşiminde bulunan flavonol ve glikosidleriyle tanenler ( Kateşin grubu) değişime uğramamış halde korunmuş olur.
Siyah çay daha ziyade vücutta meydana gelen zararlı maddelerin olumsuz etkilerinin giderilmesinde yardımcı olur ( Antioksidan). Yeşil çayda bu etkiye ilave olarak kanserden koruyucu özellik de bulunur. Her iki çayda da zindelik ve dinçlik veren uyarıcı özellik vardır.
Bu uyarıcı etkiden; Ruhsal ve bedensel bitkinlik durumunda, sınav öncesi çalışmalarda ve bunama gibi hallerde yararlanılır.
Her iki çay da halen gıda maddesi ve gıda desteği grubunda yer almasına rağmen, bilimsel çalışmalar ve pratik klinik birikimler nedeniyle Avrupa’da ilaç olarak kullanma yönünde yoğun çaba gösterilmektedir.
Her iki çay da aynı çay yaprağından üretilir. Yeşil çayın üretiminde fermantasyon ( Mayalanma) işlemi uygulanmadığı için maliyeti daha düşüktür.
Fermantasyon işlemiyle çay yaprağının bileşiminde bulunan doğal maddeler değişime uğrar. Bu nedenle yeşil ve siyah çayın tıbbi etkileri farklılık gösterir.
Yeşil çay fermantasyon işlemine tabii tutulmadığı için, çay yaprağının bileşiminde bulunan flavonol ve glikosidleriyle tanenler ( Kateşin grubu) değişime uğramamış halde korunmuş olur.
Siyah çay daha ziyade vücutta meydana gelen zararlı maddelerin olumsuz etkilerinin giderilmesinde yardımcı olur ( Antioksidan). Yeşil çayda bu etkiye ilave olarak kanserden koruyucu özellik de bulunur. Her iki çayda da zindelik ve dinçlik veren uyarıcı özellik vardır.
Bu uyarıcı etkiden; Ruhsal ve bedensel bitkinlik durumunda, sınav öncesi çalışmalarda ve bunama gibi hallerde yararlanılır.
Her iki çay da halen gıda maddesi ve gıda desteği grubunda yer almasına rağmen, bilimsel çalışmalar ve pratik klinik birikimler nedeniyle Avrupa’da ilaç olarak kullanma yönünde yoğun çaba gösterilmektedir.