https://eylulforum.com/2025-02-22T22:42:57ZMyBB2009-10-27T01:30:49Z2009-10-27T01:30:49Zhttps://eylulforum.com/konu-mantar-enfeksiyonu-onleme-yollari
Hayatları boyunca birçok kadın mantar enfeksiyonu kapar. Mantar enfeksiyonları kaşıntılı ve ağrılı olurlar fakat genellikle tedavi etmek kolaydır ve çabucak ortadan kaybolurlar. Şeker hastaları yüksek şeker seviyelerinden dolayı sık sık mantar enfeksiyonu kaparlar. Ayrıca HIV pozitifseniz mantar enfeksiyonu sık görülür ve bununla başa çıkmanıza yardımcı olması için doktorunuz size mantara karşı ilaç yazabilir.
Mantar enfeksiyonunun bazı belirtileri nelerdir?
* Vajinanızda veya etrafında kaşınma
* Koyu veya topak topak beyaz akıntı
* İdrarınızı yaparken veya cinsel ilişki sırasında ağrı ya da yanma
* Vajinanızda veya etrafında kızarmış ve tahriş olmuş cilt
* Kokulu akıntı
* Belirtiler adetinizden önceki hafta sırasında ortaya çıkar.
Mantar enfeksiyonu nasıl tedavi edilir?
Daha önce mantar enfeksiyonu geçirmişseniz ve aynısını tekrar geçirmekte olduğunuzdan eminseniz kendi kendinize tedavi edebilirsiniz. Eczanenizden mantara karşı bir krem veya sistemik bir ilaç alabilirsiniz.
Daha önce hiç mantar enfeksiyonu geçirmemişseniz ve yukarıdaki belirtilerden bazıları varsa, en iyisi doktorunuza veya sağlık çalışanınıza gitmektir.
Mantar enfeksiyonu nasıl önlenir?
* Gerçekten ihtiyacınız yoksa antibiyotik almaktan kaçının.
* Enfeksiyonla savaşan canlı bakteriler içeren yoğurt yemeye çalışın.
* Sentetik malzemeden (polyester gibi) imal edilmiş iç çamaşırı veya dar giysiler giymekten kaçının. Pamuklu iç çamaşırı ve bol pantolonlar giyin.
* Ellerinizi temiz ve kuru tutun. Ellerinizi düzenli olarak yıkayın.
* Çok sık banyo köpüğü, banyo yağları, hijyen spreyleri veya talk pudrası kullanmamaya çalışın.
* Cinsel bölgenizi düzenli olarak ve tümünü yıkayın, iyice kurulayın.
* Diyabetseniz kan şekeri seviyelerini mümkün olduğu kadar normal seviyelerde tutmaya çalışın.
* Mantar enfeksiyonu cinsel yolla bulaşabilir dolayısıyla sizde veya eşinizde mantar enfeksiyonu olduğundan şüpheleniyorsanız prezervatif kullanın ve oral seksten kaçının.]]>false2009-10-27T01:30:10Z2009-10-27T01:30:10Zhttps://eylulforum.com/konu-mantar-enfeksiyonlari
Mantar enfeksiyonu cilt hastalıkları içinde çok büyük bir hasta grubunu oluşturmaktadır. Mantar hastalığı genellikle kıl, deri ve tırnak gibi keratinize dokulara yerleşen kaşıntı , kızarıklık, sulanma ve pullanma şeklinde kendini gösteren bir mikrobik enfeksiyondur. Özellikle yaz aylarında artar. Tedavi edilmediği durumlarda mantar üzerine başka enfeksiyonlar eklenebilir. Lenf bezlerine yayılarak lenfanjit denen lenf bezi iltihabı yapabilir. Selüloit ve erizipel gibi cilt ve cilt altı yumuşak doku enfeksiyonuna sebep olabilir. İlerlediği takdirde fil ayağı denen hastalık görülebilir.
Mantar enfeksiyonu, cilt hastalıkları içinde çok büyük bir hasta grubunu oluşturmaktadır. Mantar hastalığı genellikle kıl, deri ve tırnak gibi keratinize dokulara yerleşen kaşıntı , kızarıklık, sulanma ve pullanma şeklinde kendini gösteren bir mikrobik enfeksiyondur. Özellikle yaz aylarında artar.
Belirtileri
Mantar hastalığı el ve ayakta kaşıntı, kızarıklık, sulantı, sertleşme, kalınlaşma ve bazen kepeklenme şeklinde kendini gösterir.
Mantar türleri
Tırnak mantarları (onikomikoziz), genellikle tırnaklarda, kalınlaşma, renk değişimi, sertleşme ve kırılmalar şeklinde olur ve tırnağın şekli bozulur. Eğer zamanında tedavi edilmezse tırnak yatağını da bozup kalıcı şekil bozukluğuda yapabilir.
Kasık mantarı (t. inguinalis), ise genellikle uyluk ön, üst ve iç yüzeyinde görülüp kaşıntı, kızarıklık ve su toplama gibi belirtileri vardır.
Genital bölge mantarları, beyazımsı kremimsi akıntı, kaşıntı ve kızarıklık ile kendini gösterir. Islaklık, maserasyon, gebelik, şeker hastalığı ve antibiyotik kullanımı hastalığın sebebi olabilir veya mevcut hastalığı arttırabilir.
Baş saçlı deride ise, özellikle puberte öncesi çocuklarda görülür. Genellikle kırık saçlar içeren kepekli alanlar, kıl diplerinde mantar birikimi, iltihaplanma biçiminde görülür. Zamanında tedavi edilmezse kellik ile sonuçlanabilir.
Vücut mantarları (tinea verzikolor), genellikle göğüs, sırt, boyun ve kolları kapsar. Yüzeyi ince kepekle kaplı, açık kahve rengi ve bazen beyaz yama tarzında lezyonlar görülür kolaylaştırıcı nedenler arasında yağlı deri aşırı terleme ve ıslak kalma sayılabilir.
Mantar enfeksiyonu, bahsettiğimiz şekillerin haricinde bir de bebeklerde dil üzerinde beyaz veya kırmızı plak şeklinde görülür.
Kimlerde görülür
Mantar hastalığı;
Aşırı terleyen insanlarda, ayakların duş, yüzme ve abdest sonrası nemli kalması
Aşırı el yıkama, çamaşır ve bulaşık gibi nedenlerle ellerin sürekli ıslak kalması
Ortak terlik, ayakkabı ve çorap kullanımı
AIDS başta olmak üzere bazı enfeksiyon hastalıklarında
Topikal ve sistemik bazı ilaçların uzun süre kullanımında
Ergenlik öncesi çocuklarda sıklıkla saçlı deride
Gebelikte, diabetlilerde ve kanser hastalarının ileri döneminde, vücut direnci kırılmış hastalarda görülür.
Tedavisi
Direk mantar bölgesi üzerine sürülen kremler, losyonlar, spreyler veya ağızdan alınan mantar ilaçları ile tedavi edilir. Tırnaklarda ise tırnak yatağı tamamen bozulmuşsa, tırnak çekimi yapılır.
Tedavi geciktiğinde hastanın karşılaşacağı sorunlar
Mantar üzerine başka enfeksiyonlar eklenebilir. Lenf bezlerine yayılarak lenfanjit denen lenf bezi iltihabı yapar. Selüloit ve erizipel gibi cilt ve cilt altı yumuşak doku enfeksiyonuna sebep olur. İlerlediği takdirde fil ayağı denen hastalığı görülebilir.]]>false2009-10-27T01:29:35Z2009-10-27T01:29:35Zhttps://eylulforum.com/konu-gebelikte-mantar-enfeksiyonu-kandida
Gebelikte özellikle 2. ve 3’üncü ayda sıklıkla görülmektedir.İnce beyaz kaşıntılı bir akıntı mevcuttur. Gebelik üzerine olumsuz etkisi yoktur.Fakat gebelik esnasında mantar hastalığının yarattığı hoşnutsuzluğu kontrol etmek güç olmaktadır.
* Vajina ph’sında meydana gelen değişiklikler sonucu mantar hücreleri çoğalır ve enfeksiyona yol açar.Gebelikteki hormonal değişiklikler mantar oluşumuna neden olur.
* Mantar enfeksiyonu meydana geldiğinde beyaz ince ,peynir kıvamında akıntı görülür.Akıntı miktarı fazla olup beraberinde kızarıklık ,kaşıntı,vajina girişinde irritasyon ve huzursuzluk hissi görülür.İdrar yaparken ve ilişki esnasında yanma hissi oluşur.Normal doğum planlanan hamilelerde doğum kesisinin (epizyotomi) iyileşmesini geciktirebilir.
* Gebelikte mantar enfeksiyonu olduğunda vajinal kremler ve fitiller kullanılır.Ağızdan alınan hap tedavisi gebelikte ve emzirme döneminde güvenli değildir.Tedavi edilmediğinde normal doğum sırasında bebeğinizin ağzına bulaşabilir ve pamukçuk oluşumuna yol açar.Gebelikte tedavi enfeksiyonun şiddetine göre bazen 10 günü bulmaktadır.Tekrarlama eğilimi gösterir.
Önlemler;
Bol pamuklu iç çamaşırı giyilmelidir.
Tuvalet sonrası önden arkaya temizlik yapılmalıdır.
Yüzme sonrası ıslak mayo ile kalınmamalıdır.
Gebelerde vajinal tampon,vajinal parfüm spreyi,parfümlü günlük ped ve vajinal duş yasaktır.
Bunlar enfeksiyonu ve mantar oluşumunu arttırırlar.
Şekerli gıda tüketimi azaltılmalıdır.Kanda artan şeker oranı mantar hücre çoğalımını arttırır.]]>false2009-10-27T01:29:07Z2009-10-27T01:29:07Zhttps://eylulforum.com/konu-vajinada-mantar-hastaligi
Vajinal Mantar Enfeksiyonu
Vajinal mantar enfeksiyonu hemen hemen her kadının hayatında en az bir kere karşılaştığı ve tedavi edilmezse daha önemli rahatsızlıklara yol açabilecek yaygın bir hastalıktır. Kadınlarda gelişen vajinal infeksiyon (vajinit) etkenleri içinde en sık izole edilen mantar Candida albicans’dır. Vakaların yaklaşık %10-15’inde Torulopsis glabrata gibi diğer Candida türleri de etken olabilir. Kadınların % 75’lik kısmı yaşam süresince en az bir kez vajinal mantar enfeksiyonu geçirirler.
Mantar enfeksiyonu nasıl bulaşır?
Mantar enfeksiyonu genellikle başka yerden bulaşmaz. Kadının kendi normal vajinal floralarında bulunan mantar hücreleri çeşitli nedenlerle vücut direnci düştüğünde çoğalıp aktif hale gelerek vaginit oluştururlar. Çok nadiren cinsel temasla geçebildiği de sanılmaktadır. Erkek semeninde üretilemediği için cinsel yolla bulaşan bir hastalık olarak her doktor tarafından genellikle kabul edilmez.Ancak yapılan araştırmalarda eşlerin benzer tipte mantar hücresi taşıdıkları saptandığı için pek çok hekim tedavide eş tedavisi de uygulamayı uygun görmektedirler. Havuz ,deniz,tuvalet veya başkasının kullandığı eşyalardan da bulaşması pek olası değildir.Antibiotik kullanımı sonrası,stres yada yorgunlukla direncin düşmesiyle ortaya çıkan fırsatçı bir enfeksiyondur.
Mantar enfeksiyonunun belirtileri nelerdir?
Vajinal mantar enfeksiyonunun en önemli ve en sık görülen belirtisi özellikle geceleri artan ve huzursuzluk veren kaşıntıdır. Bu kaşıntı özellikle sıcak etkisi ile artar. Hastaların çoğunda dış genital organlarda yanma vardır. İdrar yaparken, idrarın değdiği bölgelerde şiddetli yanma hissi olur ve o bölge kızarır.Bazı hastalarda cinsel ilişki esnasında ağrı ve yanma olabilir. Ağrıdan dolayı kadınlar cinsel ilişkiden kaçınırlar.
Normalden farklı, kokusuz, zaman zaman kalın ve kütleler halinde, bazen beyaz ya da gri renkte, sulu akıntı olmaktadır. Fakat akıntının olması her zaman bir kural değildir ve her zaman akıntı olmayabilir. Eğer mevcut ise bu akıntı beyaz renkli ve içerisinde süt ya da peynir kesiği şeklindedir. Akıntıda kötü koku görülmez. Kokunun olması kandidiazise eşlik eden ikinci bir enfeksiyonun varlığını akla getirmelidir.
Vulva ve vajinada kızarıklık ve şişlik olabilir. Vajina duvarında mantar plakları bulunabilir.Bunların görülmesi kandidiazis için tipiktir. Kaşımaya bağlı olarak vulva derisinde soyulmalar ve küçük kanamalar olabilir.
Vajinada mantar enfeksiyonunda tanı nasıl konur? Vajinal mantar hastalığında yapılan tetkikler nelerdir?
Mantar tanısı için vajinal muayene yeterli olmaktadır. Doktor tarafından vaginadaki mantar plaklarının görülmesi ve hastanın şikayetleri tanı için yeterli olmaktadır. Kaşımaya bağlı olarak vulva derisinde soyulmalar ve küçük kanamalar olabilir ve doktor tarafından bunlar da değerlendirilmektedir. Bazen alınan smear testinde hastanın belirgin bir şikayeti olmamasına rağmen mantar hücreleri görülebilmektedir .Mikroskop altında akıntının incelenmesi ile tanı kesin olarak konulmaktadır.
· Geniş spektrumlu antibiyotikler ; vajina PH’ sını bozarak ve iyi huylu bakterileri (normal vajinal florayı) yok ederek mantar oluşumuna sebep olurlar.
· Şeker hastalığı; İdrar ve vajina salgısında şeker miktarı artarak mantar oluşumunu kolaylaştırır.
· Gebelik; Vücut direncinin düşmesi ve vagina PH’sının ,floranın gebelik hormonlarına bağlı değişmesi ile mantar oluşumu kolaylaşmaktadır.
· Doğum kontrol hapları; vajinal florayı değiştirerek mantar oluşumu için zemin hazırlarlar.
· Spiral; tüm genital enfeksiyonları arttırabildiği gibi mantar oluşumunu da kolaylaştırmaktadır.
· Naylon iç çamaşırları kullanımı; vajina ve dış genital organdaki nem oranını arttırarak mantar oluşumuna yardımcı olurlar.
· Devamlı hijyenik ped kullanımı; naylon iç çamaşırları gibi nem oranını arttırarak mantar oluşumunu kolaylaştırırlar.
· Genital organ parfümleri,bazı tuvalet kağıtları,parfümlü prezervatifler ve vajinal tampon kullanımı
· Şişmanlık
Rahim ağzı yaraları varlığı
Vajinal Mantar Tedavisi Nasıl Yapılır? Mantar ilaçları Nelerdir?
Vajinal mantar infeksiyonlarının tedavisi hem çok kolay, hem de zordur. Tedavi ile birkaç gün içinde şikayetler geriler. Hastaların % 5-25’lik kısmında hastalık ileri dönemlerde tekrarlayabilir. Yılda en az dört kez aynı tablo tekrarlar ise rekürren kandidiazisten söz edilebilir. Mantarın vajinadaki sağlam dokuda derinlere ilerlemesi ve sessiz kalarak ilaçlardan da etkilenmemesi buna neden olabilir.
Tedavide hem sistemik, hem de lokal etkili ilaçlar kullanılır. Vajinal fitil ve kremler, ağızdan alınan antifungal ajanlar uygun doz ve sürede kullanılır. Tekrarlayan enfeksiyonlarda eş tedavisi de önerilir.
Kişisel hijyende vajinanın su ile yıkanmaması, nötr pH derecelerine sahip sıvı sabunlar kullanılması, naylon giysiler giyilmemesi, çamaşırların pamuklu olması, kaynatarak yıkanması ve buharlı ütü ile ütülenmesi, dar giysilerden kaçınılması, havuz ve deniz sonrasında ıslak mayoların değiştirilmesi tedaviyi kolaylaştırır.]]>false2009-10-27T01:28:15Z2009-10-27T01:28:15Zhttps://eylulforum.com/konu-mantar-enfeksiyonlari-dermatofit-tinea
Vücut yüzeyinde dermatofitler denilen, cildin üst tabakası, tırnak ve saç gibi yerlerde üreyen, küf benzeri mantarlarla infeksiyon olmasıdır. Geçiş genelde insandan insana veya hayvandan insana olabilir.
Nedeni
Mantar infeksiyonu her yaşta olabilir. Tinea capitis ( saç mantarı ), tinea cruris ( kasık mantarı ) ve tinea pedis ( ayak mantarı ), tinea barba ( sakal ), tinea unguim ( tırnak ) özel mantar infeksiyonlarıdır.
Şikayetler
Etkilenen bölgede kaşıntı, cilt lezyonları ve kızarıklık, halkasal şekilli lezyonlar, koyu veya açık renkli değişik alanlar gibi belirti ve şikayetlere neden olabilirler.
Tanı ve tedavi
Tanı esas olarak cildin görünümüne göre konur. Bazı mantarlar özel bir mavi ışıkla karanlık odada incelenirse floresan verirler. Kesin tanı mikroskopla alınan parçaların incelenmesi ile konur. Ciltten alınan kazıntı ayrıca laboratuara gönderilerek kültürde üremesi değerlendirilebilir. Tedavide kişisel bakım çok önemlidir. Deri temiz ve kuru tutulmalıdır. Ciddi ve uzun süreli infeksiyonlarda hekime başvurulmalıdır. Hekim sizin için ağızdan kullanılan veya cilde sürülen ilaçlar önerebilecektir. Tedavi edilmediği zaman üzerinde bakterilerin üremesi ile ikincil bakteriyel infeksiyonlar olabilir.
Önlem
Genel olarak iyi temizlik şartları infeksiyonu önlemeye yardımcıdır. Mantarlar bulaşıcı olduğu için elbise, saç fırçası veya kişisel kullanılan gereçler risk grubunda olan veya mantar geçiren insanlarla paylaşılmamalıdır.]]>false