https://eylulforum.com/2025-02-22T15:57:29ZMyBB2011-05-24T22:30:55Z2011-05-24T22:30:55Zhttps://eylulforum.com/konu-linux-nload-kurulumuLinux Nload Aracı ile Trafiği İzlemek
Nload Networkdeki harcadıgınız hat ( trafik ) durumumuzu gösteren gerçek zamanlı konsol uygulamasıdır.
Kurulum ve kullanım şekli basit oldugu için sistem uzamanları tarafından tercih edilen bir araçtır.
Not: Sunucunuzun hattının kontrolünü nload yazarak kontrol edebilirsiniz.nload aracının Byte, Kbyte, Mbyte cinsinden tab tuşu ile ayarlayabilirsiniz.Ayrıntılı döküman için manuel e bakabilirsiniz.
man nload]]>false2011-05-13T22:49:53Z2011-05-13T22:49:53Zhttps://eylulforum.com/konu-fiber-internet-e-merhaba
Fiber internet denilince akla gelen ilk teknoloji şirketlerinden biri olan ve Turkcell şirketler grubunun bir parçası olan Superonline, adını “Turkcell Superonline” olarak değiştirdi ve 1000 MB fiber internet hızını hanelere taşıyabilen ilk yerli iletişim şirketi oldu.
Superonline tarafından gerçekleştirilen basın toplantısı ile öğrendik ki, kendilerini artık “Turkcell Superonline” adıyla anacağız. Halihazırda bir Turkcell şirketi olan Superonline, artık Turkcell’in isim gücünden de yararlanmak istiyor olsa gerek. Bunula birlikte şirket, 2007’den beri süren ve birçok büyük ilde tamamlanan fiber internet altyapı çalışmalarında önemli bir noktaya gelmiş görünüyor. Evlere fiber internet hizmeti sunabilen dünyada beşinci ülke konumuna geldiğimizi ifade eden Turkcell Superonline, artık fiber internet teknolojisi sayesinde evlere 1000 MB hızında fiber internet hizmeti verebilir güce sahip.
Şu anda 73 şehirde fiber internet hizmeti verebilen Turkcell Superonline’ın yaptığı işlerden biri de geleceğin dijital şehirlerine dair ilk adımları atmak. Bu konuda da düşüncelerini ifade eden Turkcell Superonline yöneticileri, akıllı ev teknolojilerinden akıllı toplu taşıma sistemlerine kadar pek çok alanda gerçekleştirmek istedikleri ileriye yönelik projeler olduğunu ifade ettiler.
Başta internet olmak üzere iletişim servis sağlayıcıları dünyasındaki her gelişme takip edilesi olsa gerek. Zira özellikle de ülkemizde ihtiyaç duyulan internet servis sağlayıcılığındaki rekabet ortamı henüz kullanıcının kazançlı olacağı noktada değil. Mobil internet ile birlikte Turkcell Superonline gibi fiber internet konusunda çok büyük yatırımları bulunan şirketlerin artmasıyla ibre yavaş yavaş internet kullanıcısına dönecektir diye düşünüyorum.
Turkcell Superonline fiber internet fiyatları, TTNET’in tarifelerine göre daha uygun görünüyor. Ancak “evlere 1000 MB fiber internet” ifadesi biraz aşırı olmamış da değil. Zira bir evin 1000 MB internete ihtiyacı olduğunu sanmıyorum. İhtiyaç olsa da 1000 MB fiber internet için belirlenen 1000 TL ücret bir ev için oldukça yüksek.
Fiber İnterneti Denemesi Bedava!
Turkcell Superonline Fiber İnternet hizmetine geçenler, fiber internetin keyfine varıyor.
Üstelik bir ay deneme süresince SinemaTV üyeliği ve Kirala-İzle hizmetinden bir film hediye!
Hızlı 10 Mbps 29TL 4GB KOTALI / 49TL LİMİTSİZ
Daha Hızlı 20 Mbps 39TL 8GB KOTALI / 69TL LİMİTSİZ
Çok Hızlı 50 Mbps 59TL 12GB KOTALI / 99TL LİMİTSİZ
En Hızlı 100 Mbps 89TL 16GB KOTALI / 199TL LİMİTSİZ
(Güncel Fiyat: 13.05.2011)
Umarız ki ilerleyen aylarda hızlı bir şekilde Türk internet kullanıcısının internete daha az ödediği dönemleri de beraberinde getirir.]]>false2010-05-30T13:07:00Z2010-05-30T13:07:00Zhttps://eylulforum.com/konu-co-location-nedirColocation hosting nedir?
Bir web sunucusunu yüksek hızda internet erişimi, güvenlik, yedekleme ve teknik destek gibi hizmetleri sağlayabilecek bir Network Operasyon Merkezinde barındırmaktır. Kiralık sunucudan farkı, müşterinin hem softwareleri hem de donanımı kontrol etmesidir. Co-location hizmeti alan bir makinaya müşterinin erişimi internet üzerinden bir kontrol paneli sayesinde sağlanır.]]>false2009-10-15T12:29:58Z2009-10-15T12:29:58Zhttps://eylulforum.com/konu-dedicated-managed-co-location-virtural-dedicated-veya-private-server
Öncelikle bağlantılardan bahsetmek istiyorum.
10 Mbps bağlantı ile saniyede 1.25 MB dosya kopyalama hızını yakalayabilirsiniz bakın Mbps diyoruz
bps = bits per second yani saniyedeki bits sayisinı ifade eder burada MBPS de M ise Megabyte yi ifade eder.
Mesela normal bilinen şekilde
1 Kb dosya 1024 Byte eder
Bps de ise
1 Kbps ise 1000 bps eder
Normal bilinen dosya boyutlama sistemi ikilik sistem olan Bit sistemi ile hesaplanır bps ise bu durum farklıdır.
10 Mbps bir hat ile sn de 10 Mb veri transferi yapılamaz 1.25 MB veri transferi yapılabilir.
Bunları neden anlattığımı şimdi açıklayayım sizlere.
İnsanlar genelde bu konulardan uzak oldukları için bağlantılara göre sunucu seçerken her zaman için hataya düşebilirler. Örneğin 1 Mbps hat 24 saat kullanımda olursa %100 biçimde ayda 320GB veri trasferi yapmış olur. Hizmet verenler, hizmet verilecek ürünün detaylarında 1 Mbps hat 320 GB trafik yazdığında insanlar hemen şunu düşünerek hareket ederler..
“Benim 100 sitem var ve cPanel üzerinden bakınca aylık trafik miktarım 200gb görünüyor EE? Bu paket 320gb demek ki bana yetecek!”
Yukarıda belirlen düşünce bazı zamanlarda yanlış olabiliyor, nedeni şu hizmet sağlayıcısı paketlerinin süslü görünmesi için 320GB trafik şeklinde belirtince insanlar direkt olarak 320gb bana yeter diyebilir, ancak aslında 1 Mbps hata verilen 320GB trafik değildir, burada Hizmet veren yanıltıcı bir satış politikası uygulamaktadır. 1 Mbps hat Unmetered yani Trafik limiti olmadan full hat anlamında belirtmesi gerekmektedir.
Peki ya 1 Mbps hat da 320GB trafik şeklinde yazmak insanları neden yanıltır?
Trafik limiti olan sunucuların tamamı öncelikle Paylaşımlı bir hattı kullandıkları için trafik limitlidir. 10 Mbps hat üzerine 300 GB aylık trafik veriliyorsa sakın hizmet sağlayıcısına hat paylaşımlımı demeyin. Hat paylaşımlı ki trafik limiti koyarak seni limitliyor.
Bu tür paketlerin avantajları Uplink, yani çıkabileceğiniz veri miktarı 10 Mbps ise bu size şöyle bir avantaj getirmektedir. Yine anlamanız için örnek bir yazı yazalım.
“Benim bir sitem var siteye sadece akşam saat 9 da ziyaretçi giriyor diğer zamanlar komple 3-4 kişi var ve akşam 9 da anlık hat kullanımım bazı zamanlarda 4 Mbps boyutuna ulaşıyor ancak 9 dan sonra 2-3 kişi kalınca 100kbps boyutlarına düşüyor”
Bu durumda biz 1Mbps hattı almış olsaydık saat 9 da sunucumuza girilemez durumda olacaktı.
Buraya kadar anladığınızı umuyorum anlamayanlar konu altında sorabilirler.
Paylaşımlı hatlarda kişilerin hatalarından bahsedelim şimdide. Paylaşımlı hat dendiği andan itibaren insanlar birden hattın kötü olduğunu düşünür, bunun nedeni şuradan kaynaklanır.
Ne demiştik bir bağlantıda trafik limitlemesi varsa o hat paylaşımlı bir hattır. Örnek 10 Mbps bağlantı 500GB aylık trafik denildiğinde ortada sadece 10 Mbps hat var ve onu insanlar paylaşıyormuş gibi bir izlenim çıkartır herkes, aslında bu böyle olmaz. Misal ortada 100 mbps 200mbps gibi büyük bir hat vardır switchler yardımı ile bu bağlantı sunucu bilgisayarlara verilir Switch içinden yada router yardımı ile her sunucunun maksimum çıkabileceği hat miktarı 10 Mbps olarak belirlenir, bizim havuzumuz burada 100 yada 200 Mbps hattır yani 10 Mbps yi herkes kullanmaz hat ne kadar parçalanırsa o kadar iyi olacağından bu şekilde hat parçalanarak verilir.
Üzülerek söylüyorum ama bugün birçok veri merkezi bazı barındırma hizmetleri vermekte buda ne yazık ki ülkemizde satıcı alıcıdan farksız şekilde bilgisiz olmasından dolayı (herkes için konuşmuyorum) satıcılar hakikaten bir 10mbps hat alıp içine 20 sunucu koyarak 2000gb aylık trafik 10mbps paylaşımlı hat olarak satış yapabiliyor insanların hizmet alacakları yeri bu nedenle çok iyi araştırması gerekmektedir.
Sunucunuzu aldığınızda hattınızı switch tabanlı izleyebileceğiniz bir Grafik sistemi istemelisiniz her zaman için bunu yapmanızda fayda var! Misal tüm servisleri kapattığınızda trafik kullanım grafiklerinde hala 1-2 mbps hat kullanımı var gibi görünüyor olabilir, buda ticari bir hiledir. Genelde Türkiye üzerindeki veri merkezleri bu hokkabazlığı çok yaparlar, hattı çok kullanıyormuşsunuz gibi gösterebilirler bunun yığınla hilesi olur noncast trafik salınabilir networka o nedenle mutlaka hat kullanım grafiklerinizi hizmet sağlayıcınızdan istemelisiniz.
Bağlantılarla ilgili bilmeniz gerekenler üzerinde durduk şimdi Sunucuları anlatalım.
Sunucu aldığınızda mutlaka modelini ve özelliklerini sorun çünkü biliyorsunuz ki son günlerde leasing benzeri kredilerden kaçan her vatandaş internet cafeden oradan buradan topladığı ürünleri sunucu bilgisayar yapıp kiralık sunucu olarak verebilir bir diğer husus ise backup yani yedeklerinizin güvenliği Sunucularınızda mutlaka 2 disk bulundurun kesinti ve veri kaybı istemiyorsanız RAID10 yada RAID1 sistemi ile disklerinizi kullanın RAID nedir daha önce forumda anlatmıştım o konuları inceleyebilirsiniz. Ekonomik durumunuz el vermiyorsa hizmet aldığınız yerden backup alanı kiralayabilir yada yurt dışında 3-4$ ye satılan büyük alan miktarı olan hostinglerden birtane alabilirsiniz. Yada yedeklerinizi rapidshare ye yükleyebilirsiniz ssh üzerinden.. Veri güvenliğini her zaman için ne tür bir garanti verilirse verilsin garanti altına almanız sizin çıkarınıza olacak bir şeydir.
Sunucuları sık sık disk kontrolünden geçirin eğer hatalar alıyorsanız bunu servis aldığınız yere bildirin ve diskin değiştirilmesini isteyin. Kiralık sunucuların tümü aksi belirtilmediği sürece ömür boyu hizmet sağlayıcısı tarafından garanti altındadır. Sağlayıcınız bir disk arızasında yada başka bir donanımsal ürünün bir şekilde bozulması ile sizden para talep ederse tez zamanda o servis sağlayıcısından ayrılın çünkü böyle bir mantık dünyada hiçbir yer de yok ben daha önce Türkiye de birkaç veri merkezinde gördüm sadece..
Kararsız hale gelen sunucuyu reboot etmek için para isteyen firmalardan da uzak durmanızı öneriyorum Çok komik geliyor biliyorum ama reboot için para alan birçok firma mevcut.
Bu tür ufak şeylere para talep eden firmalar genel olarak hizmet fiyatlarını düşük tutarak insanları yanıltan bir şekilde hizmet vermekte olduğundan saf insanımız çok çabuk bu tür şeylere kanabilir. 100 YTL olan ürün 70 YTL ye satılır ama sonrasında bunun acısı çok kötü bir biçimde müşteriden çıkartılabilir.
OS-Reinstall yani yeniden sunucunun kurulması yerine göre paralı yerine göre ücretsizdir. Burada firma paralı diyorsa sakın firmaya neden paralı demeyin bu konuda firmanın personeline göre belirlenir firmada personel sıkıntısı varsa sürekli format istenmesini önleme ve caydırma amacı ile os-reinstall hizmetinden para talep edebilir. Bir örnek kendimden yapayım bizde ayda bir defa os-reinstall ücretsiz sonrası için ücret alınır.
Sunucuya reboot sonrası ulaşılamıyorsa bunu kontrol etmek ve tekrar açık konuma getirmek veri merkezi sorumluluğundadır sunucu kapalı ve erişilemiyorsa kesinlikle veri merkezi size destek vermiyoruz diyemez çünkü sunucu kapalı Veri merkezi böyle durumlarda sunucuyu kontrol eder sorunu bulur düzeltir yada rescue mode veya güvenli mod single mode gibi şekillerde sunucuyu tekrar aktif eder. Bir sunucu kesinlikle işletim sistemi göçtü diye verileri yok olmaz. Eğer firma size “hadi format atalım düzelmiyor yedekleri kurtaramayız” derse emin olun üşengeçlikten başka hiçbir şey değildir bu.
Sunucular ve sunucu kiralama hakkında sormak istediğiniz farklı şeyler varsa konu altında yazabilirsiniz.
Son günlerde sıkça duyulan Managed terimi nedir, kısaca ondan bahsedelim. Managed sunucunun yönetiminin hizmet alınan yere ait olması durumudur. Managed demek sunucuda oluşabilecek sorunlardan sözleşme dahilinde tamamen hizmet sağlayıcısı sorumludur demektir. Managed cümlesinin sonuna başına bir şeyler ekleyerek farklı şekillerde hizmet sunumu olabilir. Türkiye’de profesyonel anlamda managed destek hizmeti veren firma sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Bir firmada managed hizmeti veriliyorsa mutlaka ki sertifika sahibi elemanlar olmak zorundadır cümleme dikkat ettiyseniz eleman değil elemanlar dedim çünkü 24 saat destek verebilmek için birden fazla insana ihtiyacımız var
Sunucu yönetimini bilmiyorsanız illaki managed hizmeti almanız gerekmez firmanızda teknik destek varsa bir sorunuz sorununuz olduğunda yardımcı olacaklardır. Normal teknik destek ile managed arasındaki en büyük farklılık durumu da budur. Teknik destekte sorun anında müşteri hizmet sağlayıcısına bildirir. Managed hizmetinde sorun olduğunda müşteri söylemesine gerek olmadan hizmet sağlayıcısı sorunu düzeltmek için kolları sıvar.
Bu konu ile ilgili olarak da sormak istediklerinizi yine konu altına yazabilirsiniz.
Virtual Dedicated yada Virtual Private Sunucular konusunu da kısaca anlatalım. VPS yada VDS olarak kısaltılır bazı firmalar şekil olsun diye VDS olarak adlandırabilir. Biz burada buna VPS diyelim.
VPS bir fiziksel sunucunun parçalara bölünerek oluşturulan sanal sunuculara denir. Bir nevi reseller gibi görünsede aslında değildir. VPS sunucuyu aynı dedicated sunucu gibi kullanabilir dedicated için yapılan tüm yazılımsal uygulamaları VPS üzerinde de çalıştırabilirsiniz. Kaynaklarına göre gerçek fiziksel sunucular gibi yüksek performans elde edilebilir. Paylaşımlı sunucularda sahip olunan kaynaklar (Bellek, Sabit Disk) sadece bir VPS sunucu için tahsis edilir ve bu kaynakları diğer VPS sunucular kullanamazlar. VPS sunucularda normal sunucularda olduğu gibi her tür uygulama çalışır özellikle hosting hizmeti alamayan yüksek hit sahibi siteler için ideal çözümlerden biridir.
Günümüzde VPS sunucularda birçok düzenbazlık yapılabilmektedir. Virtuozzo tabanlı VPS sunucular şuan VPS sunucular için en iyi sistemlerden biridir. Günümüzde dünya üzerinde VPS satışına hakim birçok firma VPS oluşturmak için Virtuozzo yazılımını kullanmaktadır. Bu yazılım içinde bir düzüne üçkaat yapılabilmektedir. Örneklersek ram kullanımında soft limit hart limit değerleri mevcuttur bu değerlerde hard limit sunucumuzda görünen maksimum erişilebilecek ram miktarıdır. Soft limit ise genel sistemdeki ram durumunu göze alarak size garanti edilen bellek miktarıdır. Bir satıcı şu şekilde VPS verebilir. 512 ram olarak size tahsis eder bir 8GB sunucu içine 20 adet VPS koyar şimdi hesaplayalım
20 x 512 = 10240 MB ram yaptı
EE? Sunucuda 8GB ram var nasıl olacak bu iş..
8 gb ram MB olarak
8 x 1024 = 8192 MB eder
Satıcı 8192 değerini 20 ye böler ve size verilen 512 ram VPS sunucuya ait Soft limit değerinide bu sonuca göre belirler Hard limit 512 olunca siz sistemde 512 raminiz varmış gibi görebilirsiniz. Ram test programları ile bunu test ederek bu düzenbazlığı ortaya çıkartmanız mümkündür.
Bazı VPS veren yerlerde örneklersek modvps.com gibi Garanti edilen ve Kullanılabilen ram miktarları vardır buda Virtuozzodaki Soft limit ve hard limit dir.
Virtuozzo dışındaki bazı sistemler XEN yine Virtuozzonun AR-GE si olan OpenVZ ve WmVare gibi yazılımlardır. Hizmet alırken hangi sistemle bölünen VPS sunuculardan daha iyi performans alırım diye soracak olursanız bu konu ile alakalı olarak daha önce forumumuzda bir dizi başlık açılmıştı. Onları İnceleyebilirsiniz.
VPS konusunda sormak istediklerinizi de yine konu altında yazabilirsiniz.
Dokümanı hızlıca yazdım bazı yazım hataları olmuş olabilir kusura bakmayın. Dokümanı yapma sebebim konuya hakim olmayan kullanıcıları bilgilendirmek ve alacakları hizmetten maksimum performans elde etmelerini sağlamaktır.