Yorum: #1
07-15-2010, 23:24
HAMİLELİĞE HAZIRLIK
Hamilelik anne ve çocuk sağlığını çok yakından ilgilendiren özel bir dönemdir, etkileri olduğu gibi topluma da yansır.
Tıbbi bir kural olarak hamilelik döneminde zorunlu olmadıkça ilaç kullanımı istenmez. Hekim hamile bir kadına ilaç yazarken fayda-zarar mukayesesini her zaman yapar. Hamilelik döneminde kullanılan her ilaç anne ve çocuğa az yada çok zarar verir.
Hamilelik döneminde ilaç kullanmamak için vücudun genel dengelerinin normal olması gerekir. Bağışıklık sistemi, hormon ve enzim dengeleri sağlanmış ise vücut hamileliğe hazır demektir.
Çörekotu bağışıklık sistemi dengelerini düzenler, hormon ve enzim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar. Bu durum yumurta kalitesini de olumlu yönde etkiler. Sperm kalitesinin yüksek olması için erkeğin de çörekotu yemesi gerekir. Hazırlık dönemi boyunca düzenli olarak sarımsak yenmesi bu etkileri artırır.
Hamilelik öncesinde 8-10 ay boyunca düzenli olarak çörekotu yenmesi önerilir. Çörekotunun yan etkisi yoktur ve hiçbir tedavi ile uyumsuzluk göstermez. Bir tedavi uygulanırken çörekotu yemeye devam edilebilir.
Ruhsal dengelerin sağlanması açısından hazırlık döneminde bitkisel sakinleştiriciler ( Kediotu kökü, şerbetçiotu çiçeği, lavanta çiçeği ve bunların karışımı) kullanılabilir. Bu bitkiler uzun süreli kullanıma elverişlidir ve hiçbir yan etkileri yoktur. Ayrıntılı kullanım şekilleri için ilgili makaleler okunabilir.
Çörekotunun kullanımı konusunda “Çörekotu nasıl yenmeli” makalesi okunabilir.
Not:
1- Hamilelik döneminde çörekotu yenmesi tavsiye edilmez, hamile kalındığında çörekotu kullanımına son verilir, doğuma bir hafta kala çörekotu yemeye başlanır ve emzirme süresince devam edilir.
2- Öğütülmüş olarak satılan çörekotu kesinlikle yenmemelidir, kanser yapabilir.
3- Çörekotu doğal oranda yeterli miktarda omega-3 ihtiva eder, ilave olarak omega-3 takviyeli gıdalar yenmemelidir.
Kaynaklar:
1-Dr. Ahmet Toptaş, ÇÖREKOTU Tepeden tırnağa şifa deryası, Gonca Yayınevi, İstanbul 2008, ISBN: 978-9944-62-613-2,
(0212) 5285076-5286005.
2-Tıp yayınları portalı “ Pubmed” sitesinde “Nigella sativa” araması yapılırsa çörekotu konusunda bilimsel çalışmalara ulaşılabilir.
Hamilelik anne ve çocuk sağlığını çok yakından ilgilendiren özel bir dönemdir, etkileri olduğu gibi topluma da yansır.
Tıbbi bir kural olarak hamilelik döneminde zorunlu olmadıkça ilaç kullanımı istenmez. Hekim hamile bir kadına ilaç yazarken fayda-zarar mukayesesini her zaman yapar. Hamilelik döneminde kullanılan her ilaç anne ve çocuğa az yada çok zarar verir.
Hamilelik döneminde ilaç kullanmamak için vücudun genel dengelerinin normal olması gerekir. Bağışıklık sistemi, hormon ve enzim dengeleri sağlanmış ise vücut hamileliğe hazır demektir.
Çörekotu bağışıklık sistemi dengelerini düzenler, hormon ve enzim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar. Bu durum yumurta kalitesini de olumlu yönde etkiler. Sperm kalitesinin yüksek olması için erkeğin de çörekotu yemesi gerekir. Hazırlık dönemi boyunca düzenli olarak sarımsak yenmesi bu etkileri artırır.
Hamilelik öncesinde 8-10 ay boyunca düzenli olarak çörekotu yenmesi önerilir. Çörekotunun yan etkisi yoktur ve hiçbir tedavi ile uyumsuzluk göstermez. Bir tedavi uygulanırken çörekotu yemeye devam edilebilir.
Ruhsal dengelerin sağlanması açısından hazırlık döneminde bitkisel sakinleştiriciler ( Kediotu kökü, şerbetçiotu çiçeği, lavanta çiçeği ve bunların karışımı) kullanılabilir. Bu bitkiler uzun süreli kullanıma elverişlidir ve hiçbir yan etkileri yoktur. Ayrıntılı kullanım şekilleri için ilgili makaleler okunabilir.
Çörekotunun kullanımı konusunda “Çörekotu nasıl yenmeli” makalesi okunabilir.
Not:
1- Hamilelik döneminde çörekotu yenmesi tavsiye edilmez, hamile kalındığında çörekotu kullanımına son verilir, doğuma bir hafta kala çörekotu yemeye başlanır ve emzirme süresince devam edilir.
2- Öğütülmüş olarak satılan çörekotu kesinlikle yenmemelidir, kanser yapabilir.
3- Çörekotu doğal oranda yeterli miktarda omega-3 ihtiva eder, ilave olarak omega-3 takviyeli gıdalar yenmemelidir.
Kaynaklar:
1-Dr. Ahmet Toptaş, ÇÖREKOTU Tepeden tırnağa şifa deryası, Gonca Yayınevi, İstanbul 2008, ISBN: 978-9944-62-613-2,
(0212) 5285076-5286005.
2-Tıp yayınları portalı “ Pubmed” sitesinde “Nigella sativa” araması yapılırsa çörekotu konusunda bilimsel çalışmalara ulaşılabilir.