Yorum: #1
07-15-2010, 23:29
Jinekolojik muayene sırasında doktorunuz öyle garip bir şey söyler ya da tuhaf bir davranışta bulunur ki sınırı aştığını düşünürsünüz ama ne yapacağınızı bilemezsiniz. Sizin için olabilecek dokuz farklı senaryoyu derledik. Bu tür durumlarda nasıl davranacağınıza yazımızı okumadan karar vermeyin.
Göğüs muayenesi ya da Pap Smear testi sırasında jinekoloğumuzun muayenehanesinde, o beyaz perdeli küçük odacığın içindeyken aşağı yukarı neler olacağını hepimiz biliriz. Fakat bazen -doktorun kadın ya da erkek olması fark etmez- öyle bir hareket yapar veya öyle garip bir yorumda bulunur ki, sizi savunmasız bırakır ve "Acaba bu uygulama protokolü aşıyor mu?" diye merak etmeye başlarsınız.
Böyle bir durumda nasıl tepki vermeniz gerektiğini kestirmek zor olabilir, özellikle o yatağın üstünde savunmasız bir şekilde oturuyorsanız...
İşte bu noktada düşüncelerinizi netleştirebilmeniz için kadınlara bu özel muayene sırasında onları nelerin kızdırdığını, hangi konularda kararsız kaldıklarını sorduk. Sonra uzmanlardan hangi davranışların normal sınırlar içinde olduğunu ve hangi noktada tepki verilmesi gerektiğini öğrendik...
"Jinekolojik muayene sırasında uzanmışken doktorum bir anda odayı terk etti ve geri geldiğinde bana hiçbir açıklama yapmadı."
Georgetown Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan ve Washington Hastanesi'nde çalışan Dr. Cheryl Iglesia, "İlgilenmesi gereken ölüm kalım meselesi dahi olsa, bir doktor bu tür bir durumda hastasına, müdahale etmesi gereken bir olay olduğunu ve hemen geri geleceğini söylemelidir" diyor. "Bir anda yok olması çok düşünceli bir davranış değil" diye ekliyor.
EĞER SİZİN DE BAŞINIZA GELİRSE: Doktorunuz odaya döndüğünde ona "Neden bu kadar uzun bir süre yoktunuz?" diye sorun ve sizinle pek ilgilenmeyip geçiştirici bir cevap verirse başka bir doktora gidin.
"Doktorum jinekolojik muayeneye başlamadan hemen önce bana haber vermeden stajyer doktorları izlemeleri için odaya davet etti."
Doktorların stajyerleri, jinekolojik muayene sırasında çağırmaları aslında garip bir olay değil. Fakat asıl sorun bunu size sormadan yapmaları... “Bu çok uygunsuz bir davranış fakat doktorun cezalandırılması gereken bir durum değil" diyor Dr. Blanchard ve ekliyor: "Fakat yine de hiçbir hasta odadaki yabancılarla birlikte muayene olmak zorunda değil."
EĞER SİZİN DE BAŞINIZA GELİRSE: Doktorunuz muayeneye başlamadan önce ona zaten tedirgin olduğunuzu ve başkalarının yanında daha da gerilebileceğinizi söyleyebilirsiniz. Böyle bir durumda uyarınıza kulak asmazsa onunla daha direkt konuşmanız gerekebilir.
"Partnerimle beraber orgazma ulaşıp ulaşmadığım gibi fazla özel, cinsel içerikli sorular sormaya başladı."
"Aslında doktorunuzun size bu tarz sorular sormasının sebebi yine sizin sağlığınızı korumak. Bu gibi sorular yönelterek, onun çözebileceği fiziksel bir rahatsızlıktan kaynaklanan cinsel bir sorun yaşayıp yaşamadığınızı öğrenmek istiyor olabilir" diyor Dr. Minkin. Ayrıca cinsel ilişki sırasında yaşadığınız herhangi bir acı, endometriyoz ya da fibroid gibi tedavisi olan bir hastalığınız olduğunun belirtisi de olabilir. "Tıp fakülteleri günümüzde, doktorları hastalarına bu tip sorular sormaları için teşvik ediyor, çünkü bazı hastalar sorulmadığı takdirde bu konular hakkında konuşmaktan çekiniyorlar, böyle olunca doktorlar da bir hastalığın varlığı halinde erken teşhiste bulunamıyor ve tedavi edemiyorlar" diye açıklıyor Dr. Minkin.
EĞER SİZİN DE BAŞINIZA GELİRSE: Sorduğu soruyu cevaplamaktan çekinmeyin hatta böylece siz de bu şekilde -varsa- kafanızdaki sorulara cevaplar alabileceksiniz. Ama zaten bu konuda her şey yolundaysa ve konuşmak istemiyorsanız ona nazikçe "Çok teşekkür ederim fakat hiçbir sorunum yok" diyerek konuyu kapatabilirsiniz.
"Ben muayene masasında otururken, anatomim hakkında çok garip bir yorum yaptı."
Doktorunuzun size ne söylediğinin yanı sıra ne şekilde söylediği de çok önemlidir. Eğer yaptığı yorum cinsel bölgelerle ilgili ya da cinsel içerikli değilse (mesela kalçanızdaki dövme gibisini görmediğini söylemesi gibi) kısaca sohbet etmek istiyor olabilir. Evet, düşüncesizce hareket etmiştir fakat yaptığı etik dışı değildir. Ama eğer cinsel bir konudan söz ediyor ve bunu sizin vücudunuzu da işin içine katarak yapıyorsa işte bu noktada çekinmeden sert bir tepki verebilirsiniz. American College of Obstetrics and Gynecologists'in (ACOG) doktorları uzmanların kesinlikle bu tür davranışlarda bulunmamaları gerektiğini belirtiyorlar.
EĞER SİZİN DE BAŞINIZA GELİRSE: "Bununla neyi kastediyorsunuz?" ya da "Bunun muayene ile ne gibi bir ilgisi var?" gibi sorular sorabilirsiniz diyor Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden jinekolog May Hsieh Blanchard. Kötü niyetli olmayan bir doktor bu tür bir durumda anında sizden özür dileyecek ve geri çekilecektir. Fakat tam tersi şekilde hareket ederse muayene sonrasında doktorunuzdan rahatsız olduğunuzu dile getirmeye hakkınız var. Ve tabii ki sonrasında doktorunuzu değiştirmelisiniz.
"Bir anda rektal muayene yapmaya başladı. Daha önce hiç olmamıştım."
Zaten jinekoloğa gitmek yeteri kadar sinir bozucuyken, bir de doktorunuzun size hiç haber vermeden rektal muayene yapmaya başlaması size kendinizi daha da kötü hissettirebilir. Fakat aslında doktorunuz yanlış hiçbir şey yapmıyor; kanser riskinden dolayı 40 yaşını aşmış birçok kadın için bu muayene öneriliyor. Ayrıca doktorların muayene sırasında özellikle kanser gibi hastalıklara karşı riskli gördükleri konulara yoğunlaşmaya hakları var. "Birçok uzman geniş kapsamlı bir muayene için bütün yumurtalık çevresini ve rektal duvarı da kapsayan bir kontrol uygular" diyor Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Doktor Mary Jane Minkin.
EĞER SİZİN DE BAŞINIZA GELİRSE: Doktorunuz size hiç haber vermeden rektal muayene yapmaya başlarsa "Beklemiyordum" veya “Keşke haber verseydiniz" gibi, ona şaşkınlığınızı belli eden cümleler kurabilirsiniz. Fakat sizi rahatsız eden, ani olmasından çok muayenenin yöntemiyse ona bir dahaki sefere bunu yapmamasını söyleyebilirsiniz. Eğer yapmakta ısrarcıysa ve siz de istememekte kararlıysanız, yeni bir doktora ihtiyacınız var dernektir.
"Jinekoloğum muayene sırasında dışarı çağırıldı. Geri geldiğinde eldivenli eliyle kapı tokmağını tuttu ve daha sonra hiç elini yıkamadan ya da eldivenlerini değiştirmeden beni muayene etmeye devam etti."
Bu, çok kaba bir davranış. Şaka yapmıyoruz. Doktorunuz kesinlikle çok daha titiz ve dikkatli davranması gerektiğini bilmeli. "En temiz muayenehanede bile bulunuyor olsanız bu tür bir davranış size enfeksiyon bulaşmasına sebep olabilir" diye uyarıyor Hackensack Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden öğretim üyesi Manny Alvarez. Ayrıca sağlık protokollerine göre her ne sebeple olursa olsun, doktorlar hastalarına dokunmadan önce ellerini muhakkak yıkamalılar.
EĞER SİZİN DE BAŞINIZA GELİRSE: Durun ve onu uyarın: "Lütfen muayene etmeye başlamadan önce ellerinizi yıkayabilir misiniz ya da en azından eldivenlerinizi değiştirebilir misiniz? Çünkü az önce kapıyı açtığınızı ve ellerinizi temizlemediğinizi gördüm" diye söylemekten çekinmeyin. Daha sonra sağlığınız açısından çok daha hijyene özen gösteren bir doktora gitmeyi düşünün, çünkü dışarıdayken elleriyle nerelere dokunduğunu kimse bilemez.
"İlk kez gittiğim bir jinekolog muayene sırasında fotoğraf makinesi çıkarttı ve bu davranışının gerekçesini oradaki kişisel dosyam için fotoğraf eklemesi gerektiğini söyleyerek açıkladı."
Bu tip bir davranış sadece ürpertici değil aynı zamanda tıp protokollerine de aykırı. Bu tip bir fotoğraf olayının kesinlikle cinsel içerikli olduğuna inanabilirsiniz. "Bu normal değil, herhangi bir doktorun vücudunuzun herhangi bir noktasının fotoğrafını habersiz çekmek için geçerli hiçbir sebebi olamaz" diye uyarıyor Hackensack Üniversitesi Hastanesi’nden Dr. Alvarez.
devamı: FORUM SUPERMEYDAN http://www.supermeydan.net/forum/forum33...64410.html
EĞER SİZİN DE BAŞINIZA GELİRSE: Doktorunuz kesinlikle yanlış bir davranışta bulunuyor. Hemen muayene olmayı durdurun ve sonrasında onu çalıştığı hastaneye ya da yetkili bir sağlık birimine şikâyet edin.
"Bana cinsel yolla bulaşan hastalığımın ne kadar yayılmış olduğunu anlatıp, korunmam gerektiği konusunda ısrar edip durdu."
Bir yandan muayene olurken bir yandan da jinekoloğunuzun sanki küçük bir çocukmuşsunuz gibi cinsel yolla bulasan hastalıklar hakkında ders vermesi sizi kızdırabilir. Ama son zamanlarda yapılan bir araştırmaya göre 25 yaşın altındaki birçok kadın cinsel yolla bulaşan hastalık riski altında. Yani siz de ciddi risk altında olabilirsiniz. Bu tip hastalıkların ilerledikleri tabloda kısırlık dahi oluşabiliyor. Üstelik bazı hastalıklar hiç belirti vermeden ilerleyebiliyor. Bu hastalıklar sadece özel testlerle teşhis edilebiliyor. "Bu nedenle jinekoloğunuzun sizi bu konuyla ilgili uyarması ve belli aralıklarla kontrol etmesi çok önemli" diyor Maryland Üniversitesi’nden Dr. Blanchard.
EĞER SİZİN DE BAŞINIZA GELİRSE: Bu tip hastalıklar konusunda merak ettiğiniz her şeyi doktorunuza sormaktan çekinmeyin. Ona özellikle klamidya hastalığıyla ilgili testleri yapıp yapmadığını sorun. Çünkü cinsel yolla bulaşan bu ciddi hastalık genellikle bir belirti vermeden sinsice ilerler ve farkında olunmazsa ileride doğurganlığı engelleyebilir. Eğer doktorunuzun sınırı aştığını ve hatta konuşmalarıyla cinsel alışkanlıklarınızı yargıladığını düşünüyorsanız ona, "Bana yardım etme isteğinizi anlıyorum ama sorularınızla beni sorguluyormuşsunuz gibi hissediyorum ve bu da benim yanınızda rahat olmamı engelliyor" deyin. Bu konuda ısrarcı olmaya hâlâ devam ediyorsa, daha açık görüşlü bir doktor da bulabilirsiniz.
"35 yaşımda olduğumu ve artık bir çocuk doğurmam gerektiğini söyledi."
Tabii ki doktorunuzun böyle kişisel bir konu hakkında yorum yapması sizi rahatsız edebilir fakat 30’lu yaşlarında olan bir kadının doğurma potansiyeli, 40'lı yaşlarına geldiğinde azalır ve riskli hale gelmeye başlar. Yani doktorunuz biyolojik bir gerçek hakkında sizin de bilinçli olduğunuzdan emin olmak istemiş olabilir. "Birçok hastam bu konuda bilinçli, fakat ben yine de birkaç sene sonrasında her şey için çok geç olduğunda konuşmak yerine şimdiden onları uyarmayı tercih ederim" diyor Dr. Minkin.
devamı: FORUM SUPERMEYDAN http://www.supermeydan.net/forum/showthread.php?t=64410
EĞER SİZİN DE BAŞINIZA GELİRSE: Bu tür bir durumda konuyu kapatmaya çalışın. Doğurganlık, üzerinde konuşulması çok hassasiyet gerektiren bir konudur. Fakat bu konu hakkında ısrarla konuşmak istiyor ve sizi yargılamaya başlıyorsa, "önerileriniz ve uyarılarınız için teşekkür ederim ama merak etmeyin, bu konu hakkında bilgim var" diyerek konuyu kapatabilirsiniz. Siz onun hastasısınız ve sizi yargılamaya da hakkı yok.
Göğüs muayenesi ya da Pap Smear testi sırasında jinekoloğumuzun muayenehanesinde, o beyaz perdeli küçük odacığın içindeyken aşağı yukarı neler olacağını hepimiz biliriz. Fakat bazen -doktorun kadın ya da erkek olması fark etmez- öyle bir hareket yapar veya öyle garip bir yorumda bulunur ki, sizi savunmasız bırakır ve "Acaba bu uygulama protokolü aşıyor mu?" diye merak etmeye başlarsınız.
Böyle bir durumda nasıl tepki vermeniz gerektiğini kestirmek zor olabilir, özellikle o yatağın üstünde savunmasız bir şekilde oturuyorsanız...
İşte bu noktada düşüncelerinizi netleştirebilmeniz için kadınlara bu özel muayene sırasında onları nelerin kızdırdığını, hangi konularda kararsız kaldıklarını sorduk. Sonra uzmanlardan hangi davranışların normal sınırlar içinde olduğunu ve hangi noktada tepki verilmesi gerektiğini öğrendik...
"Jinekolojik muayene sırasında uzanmışken doktorum bir anda odayı terk etti ve geri geldiğinde bana hiçbir açıklama yapmadı."
Georgetown Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan ve Washington Hastanesi'nde çalışan Dr. Cheryl Iglesia, "İlgilenmesi gereken ölüm kalım meselesi dahi olsa, bir doktor bu tür bir durumda hastasına, müdahale etmesi gereken bir olay olduğunu ve hemen geri geleceğini söylemelidir" diyor. "Bir anda yok olması çok düşünceli bir davranış değil" diye ekliyor.
EĞER SİZİN DE BAŞINIZA GELİRSE: Doktorunuz odaya döndüğünde ona "Neden bu kadar uzun bir süre yoktunuz?" diye sorun ve sizinle pek ilgilenmeyip geçiştirici bir cevap verirse başka bir doktora gidin.
"Doktorum jinekolojik muayeneye başlamadan hemen önce bana haber vermeden stajyer doktorları izlemeleri için odaya davet etti."
Doktorların stajyerleri, jinekolojik muayene sırasında çağırmaları aslında garip bir olay değil. Fakat asıl sorun bunu size sormadan yapmaları... “Bu çok uygunsuz bir davranış fakat doktorun cezalandırılması gereken bir durum değil" diyor Dr. Blanchard ve ekliyor: "Fakat yine de hiçbir hasta odadaki yabancılarla birlikte muayene olmak zorunda değil."
EĞER SİZİN DE BAŞINIZA GELİRSE: Doktorunuz muayeneye başlamadan önce ona zaten tedirgin olduğunuzu ve başkalarının yanında daha da gerilebileceğinizi söyleyebilirsiniz. Böyle bir durumda uyarınıza kulak asmazsa onunla daha direkt konuşmanız gerekebilir.
"Partnerimle beraber orgazma ulaşıp ulaşmadığım gibi fazla özel, cinsel içerikli sorular sormaya başladı."
"Aslında doktorunuzun size bu tarz sorular sormasının sebebi yine sizin sağlığınızı korumak. Bu gibi sorular yönelterek, onun çözebileceği fiziksel bir rahatsızlıktan kaynaklanan cinsel bir sorun yaşayıp yaşamadığınızı öğrenmek istiyor olabilir" diyor Dr. Minkin. Ayrıca cinsel ilişki sırasında yaşadığınız herhangi bir acı, endometriyoz ya da fibroid gibi tedavisi olan bir hastalığınız olduğunun belirtisi de olabilir. "Tıp fakülteleri günümüzde, doktorları hastalarına bu tip sorular sormaları için teşvik ediyor, çünkü bazı hastalar sorulmadığı takdirde bu konular hakkında konuşmaktan çekiniyorlar, böyle olunca doktorlar da bir hastalığın varlığı halinde erken teşhiste bulunamıyor ve tedavi edemiyorlar" diye açıklıyor Dr. Minkin.
EĞER SİZİN DE BAŞINIZA GELİRSE: Sorduğu soruyu cevaplamaktan çekinmeyin hatta böylece siz de bu şekilde -varsa- kafanızdaki sorulara cevaplar alabileceksiniz. Ama zaten bu konuda her şey yolundaysa ve konuşmak istemiyorsanız ona nazikçe "Çok teşekkür ederim fakat hiçbir sorunum yok" diyerek konuyu kapatabilirsiniz.
"Ben muayene masasında otururken, anatomim hakkında çok garip bir yorum yaptı."
Doktorunuzun size ne söylediğinin yanı sıra ne şekilde söylediği de çok önemlidir. Eğer yaptığı yorum cinsel bölgelerle ilgili ya da cinsel içerikli değilse (mesela kalçanızdaki dövme gibisini görmediğini söylemesi gibi) kısaca sohbet etmek istiyor olabilir. Evet, düşüncesizce hareket etmiştir fakat yaptığı etik dışı değildir. Ama eğer cinsel bir konudan söz ediyor ve bunu sizin vücudunuzu da işin içine katarak yapıyorsa işte bu noktada çekinmeden sert bir tepki verebilirsiniz. American College of Obstetrics and Gynecologists'in (ACOG) doktorları uzmanların kesinlikle bu tür davranışlarda bulunmamaları gerektiğini belirtiyorlar.
EĞER SİZİN DE BAŞINIZA GELİRSE: "Bununla neyi kastediyorsunuz?" ya da "Bunun muayene ile ne gibi bir ilgisi var?" gibi sorular sorabilirsiniz diyor Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden jinekolog May Hsieh Blanchard. Kötü niyetli olmayan bir doktor bu tür bir durumda anında sizden özür dileyecek ve geri çekilecektir. Fakat tam tersi şekilde hareket ederse muayene sonrasında doktorunuzdan rahatsız olduğunuzu dile getirmeye hakkınız var. Ve tabii ki sonrasında doktorunuzu değiştirmelisiniz.
"Bir anda rektal muayene yapmaya başladı. Daha önce hiç olmamıştım."
Zaten jinekoloğa gitmek yeteri kadar sinir bozucuyken, bir de doktorunuzun size hiç haber vermeden rektal muayene yapmaya başlaması size kendinizi daha da kötü hissettirebilir. Fakat aslında doktorunuz yanlış hiçbir şey yapmıyor; kanser riskinden dolayı 40 yaşını aşmış birçok kadın için bu muayene öneriliyor. Ayrıca doktorların muayene sırasında özellikle kanser gibi hastalıklara karşı riskli gördükleri konulara yoğunlaşmaya hakları var. "Birçok uzman geniş kapsamlı bir muayene için bütün yumurtalık çevresini ve rektal duvarı da kapsayan bir kontrol uygular" diyor Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Doktor Mary Jane Minkin.
EĞER SİZİN DE BAŞINIZA GELİRSE: Doktorunuz size hiç haber vermeden rektal muayene yapmaya başlarsa "Beklemiyordum" veya “Keşke haber verseydiniz" gibi, ona şaşkınlığınızı belli eden cümleler kurabilirsiniz. Fakat sizi rahatsız eden, ani olmasından çok muayenenin yöntemiyse ona bir dahaki sefere bunu yapmamasını söyleyebilirsiniz. Eğer yapmakta ısrarcıysa ve siz de istememekte kararlıysanız, yeni bir doktora ihtiyacınız var dernektir.
"Jinekoloğum muayene sırasında dışarı çağırıldı. Geri geldiğinde eldivenli eliyle kapı tokmağını tuttu ve daha sonra hiç elini yıkamadan ya da eldivenlerini değiştirmeden beni muayene etmeye devam etti."
Bu, çok kaba bir davranış. Şaka yapmıyoruz. Doktorunuz kesinlikle çok daha titiz ve dikkatli davranması gerektiğini bilmeli. "En temiz muayenehanede bile bulunuyor olsanız bu tür bir davranış size enfeksiyon bulaşmasına sebep olabilir" diye uyarıyor Hackensack Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden öğretim üyesi Manny Alvarez. Ayrıca sağlık protokollerine göre her ne sebeple olursa olsun, doktorlar hastalarına dokunmadan önce ellerini muhakkak yıkamalılar.
EĞER SİZİN DE BAŞINIZA GELİRSE: Durun ve onu uyarın: "Lütfen muayene etmeye başlamadan önce ellerinizi yıkayabilir misiniz ya da en azından eldivenlerinizi değiştirebilir misiniz? Çünkü az önce kapıyı açtığınızı ve ellerinizi temizlemediğinizi gördüm" diye söylemekten çekinmeyin. Daha sonra sağlığınız açısından çok daha hijyene özen gösteren bir doktora gitmeyi düşünün, çünkü dışarıdayken elleriyle nerelere dokunduğunu kimse bilemez.
"İlk kez gittiğim bir jinekolog muayene sırasında fotoğraf makinesi çıkarttı ve bu davranışının gerekçesini oradaki kişisel dosyam için fotoğraf eklemesi gerektiğini söyleyerek açıkladı."
Bu tip bir davranış sadece ürpertici değil aynı zamanda tıp protokollerine de aykırı. Bu tip bir fotoğraf olayının kesinlikle cinsel içerikli olduğuna inanabilirsiniz. "Bu normal değil, herhangi bir doktorun vücudunuzun herhangi bir noktasının fotoğrafını habersiz çekmek için geçerli hiçbir sebebi olamaz" diye uyarıyor Hackensack Üniversitesi Hastanesi’nden Dr. Alvarez.
devamı: FORUM SUPERMEYDAN http://www.supermeydan.net/forum/forum33...64410.html
EĞER SİZİN DE BAŞINIZA GELİRSE: Doktorunuz kesinlikle yanlış bir davranışta bulunuyor. Hemen muayene olmayı durdurun ve sonrasında onu çalıştığı hastaneye ya da yetkili bir sağlık birimine şikâyet edin.
"Bana cinsel yolla bulaşan hastalığımın ne kadar yayılmış olduğunu anlatıp, korunmam gerektiği konusunda ısrar edip durdu."
Bir yandan muayene olurken bir yandan da jinekoloğunuzun sanki küçük bir çocukmuşsunuz gibi cinsel yolla bulasan hastalıklar hakkında ders vermesi sizi kızdırabilir. Ama son zamanlarda yapılan bir araştırmaya göre 25 yaşın altındaki birçok kadın cinsel yolla bulaşan hastalık riski altında. Yani siz de ciddi risk altında olabilirsiniz. Bu tip hastalıkların ilerledikleri tabloda kısırlık dahi oluşabiliyor. Üstelik bazı hastalıklar hiç belirti vermeden ilerleyebiliyor. Bu hastalıklar sadece özel testlerle teşhis edilebiliyor. "Bu nedenle jinekoloğunuzun sizi bu konuyla ilgili uyarması ve belli aralıklarla kontrol etmesi çok önemli" diyor Maryland Üniversitesi’nden Dr. Blanchard.
EĞER SİZİN DE BAŞINIZA GELİRSE: Bu tip hastalıklar konusunda merak ettiğiniz her şeyi doktorunuza sormaktan çekinmeyin. Ona özellikle klamidya hastalığıyla ilgili testleri yapıp yapmadığını sorun. Çünkü cinsel yolla bulaşan bu ciddi hastalık genellikle bir belirti vermeden sinsice ilerler ve farkında olunmazsa ileride doğurganlığı engelleyebilir. Eğer doktorunuzun sınırı aştığını ve hatta konuşmalarıyla cinsel alışkanlıklarınızı yargıladığını düşünüyorsanız ona, "Bana yardım etme isteğinizi anlıyorum ama sorularınızla beni sorguluyormuşsunuz gibi hissediyorum ve bu da benim yanınızda rahat olmamı engelliyor" deyin. Bu konuda ısrarcı olmaya hâlâ devam ediyorsa, daha açık görüşlü bir doktor da bulabilirsiniz.
"35 yaşımda olduğumu ve artık bir çocuk doğurmam gerektiğini söyledi."
Tabii ki doktorunuzun böyle kişisel bir konu hakkında yorum yapması sizi rahatsız edebilir fakat 30’lu yaşlarında olan bir kadının doğurma potansiyeli, 40'lı yaşlarına geldiğinde azalır ve riskli hale gelmeye başlar. Yani doktorunuz biyolojik bir gerçek hakkında sizin de bilinçli olduğunuzdan emin olmak istemiş olabilir. "Birçok hastam bu konuda bilinçli, fakat ben yine de birkaç sene sonrasında her şey için çok geç olduğunda konuşmak yerine şimdiden onları uyarmayı tercih ederim" diyor Dr. Minkin.
devamı: FORUM SUPERMEYDAN http://www.supermeydan.net/forum/showthread.php?t=64410
EĞER SİZİN DE BAŞINIZA GELİRSE: Bu tür bir durumda konuyu kapatmaya çalışın. Doğurganlık, üzerinde konuşulması çok hassasiyet gerektiren bir konudur. Fakat bu konu hakkında ısrarla konuşmak istiyor ve sizi yargılamaya başlıyorsa, "önerileriniz ve uyarılarınız için teşekkür ederim ama merak etmeyin, bu konu hakkında bilgim var" diyerek konuyu kapatabilirsiniz. Siz onun hastasısınız ve sizi yargılamaya da hakkı yok.