Yorum: #2
01-18-2016, 00:14
(01-24-2010, 01:06)TyLeR DurdeN Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Alerji vücudun özel bir maddeye karşı gösterdiği ters (kötü) tepkiyi açıklamak üzere kullanılan bir terimdir. Alerjiye neden olan çoğu şey aslında zararlı değildir ve alerjisi olmayan insanlar üzerinde etki göstermez. Alerjik tepkimeyi harekete geçiren herhangi bir maddeye alerjik madde (alerjen) denir.
Dünya Alerji Örgütü 30 ülkeden 1 milyon 200 bin kişi üzerinde yaptığı araştırmada, bu rakamın yüzde 22'sinin (250 milyon) alerjik hastalıklardan birine yakalandığını belirledi. Türkiye'de ise alerjik astım görülme oranı yüzde 2-5, alerjik rinit yüzde 7.5-15, alerjik egzama yüzde 0.08-5, yiyecek alerjisi yüzde 5 oranında tespit edildi.
Avrupa’da yapılan araştırmalar, kıta nüfusunun yarısının 2015 yılı itibariyle bir tür alerjik hastalığa yakalanacağını ortaya koydu.
30 yıl önce astım vakalarının sadece üçte birinin alerjik olduğu, bugünse bu rakamın yüzde 80’lere kadar ulaştığı tespit edildi.
Nedenleri :
Alerjiler, vücudun bağışıklık sisteminin alerjik maddelere zararlılarmış gibi tepki göstermesinden kaynaklanır. Bağışıklık sistemi alerjik maddeler ile savaşan antikorlar üreterek bunu gerçekleştirir. Antikorlar, bize zarar verebilecek virüs ve enfeksiyonlar ile savaşmak amacıyla bağışıklık sisteminde oluşturulan özel proteinlerdir. Vücut bir alerjik maddeye temas ettiğinde, salgılanan antikora Immunoglobulin E (IgE) adı verilir. Bu antikor öteki kan hücrelerinin daha fazla kimyasal (histamin de dahil) salgılamasına neden olur ve her ikisi birlikte alerjik tepkime semptomlarını başlatır. Histamin herhangi bir alerjik tepkimede oluşabilecek tipik semptomların çoğunun nedenidir:
• Akciğerlerin nefes borusu duvarlarında bulunan kaslar da dahil olarak kasların büzülmesine neden olur.
• Küçük damarlardan boşaltılan sıvı miktarını artırır ve böylece zarlar şişer.
• Burnunuzun iç kısmında üretilen sümük miktarını arttırır ve bu da bölgesel kaşınma ve yanmaya neden olur.
Atopi: Bazı insanlar alerjiye yatkındır. Bunun anlamı o insanların, ailelerinde olduğu için herhangi bir alerji geliştirmeleri olasılığının daha fazla olması emektir. Eğer bir alerjiye yatkınlığınız varsa bu duruma atopi denir. Atopik insanların vücutları normalden fazla IgE antikoru ürettiğinden alerji geliştirmeleri daha olasıdır. Atopi kalıtsal yollarla alınmasına rağmen alerji bozukluklarının gelişiminde çevresel etmenler de rol oynar. Bir ailenin tüm bireylerinin aynı oranda etkilenmemesinin nedeni budur. Hayatınızın ilk dönemlerinde alerjik maddelerle olan temas dereceniz özellikle önemlidir. Örneğin, sürekli sigara dumanı, ev toz akarları, polen, ev hayvanı ve belirli gıdalara maruz kalmak bu şeylere karşı alerji olma olasılığınızı arttırır. Hava kirliliği, işlenmiş gıdalar ve sık antibiyotik kullanımlarının tümü alerji geliştirme olasılığımızı arttırır. Binlerce alerjik madde vardır. En yaygın olanlardan bazıları:
• Ev ve toz akarları,
• Ot ve ağaç polenleri,
• Ev hayvanlarının deri veya tüyleri,
• Mantar veya küf sporları,
• Gıdalar (süt, yumurta, soya, deniz ürünleri, meyve ve kuruyemişler),
• Eşek arısı veya arı sokmaları,
• Belli başlı ilaçlar
• Lateks ve
• Nikel, lastik, koruyucu ve kimyasal reçineler.
Arkadaşlar ben de 22 yaşımdan beri toz akarları yani maytlara karşı alerjim var. Özellikle bahar aylarında toz miktarı artınca iyice sıkıntılı oluyor. Bende yoğun burun akıntısı, hırıltı ve geniz kaşıntısı oluyor. Sabahları boğaz yanması, yatağa yatınca burun kaşıntısı vb.
İşin kötü tarafı ise doktorlar ancak seneler sonra bir teşhis koyabildi. O zamana kadar yok burun ameliyatı yok geniz derken kendimi kestirip biçtirdim. Faydası oldu mu derseniz eh işte en başta evet geceleri daha rahat uyudum. Hırlama biraz daha azaldı fakat özellikler tozlu yerlerde ciddi öksürük krizine sokuyordu beni. Özellikler cami gibi çok ayak ve halılı yerlere girip çıktığımda akş*** boğulacak gibi oluyorum. Sayısız defa doktora gittim. Antihistaminik ilaçlar çok kullandım fakat ilacı bir an bırakınca hemen eskiye dönüyordum.
Bir gün kafayı kırdım. Kesin bir çözüm için başladım webden araştırmaya. Özellikle tozakarlarına karşı olan hassasiyet bazı arkadaşlarında yazmış olduğu gibi olay tamamen bir temizlik ve hijyen disiplininden ibaretmiş. Evet, doktorlarda tozsuz ortamda uyuyacak gibi şeyler söylüyor ama yüzeysel. Ben yaptıklarımı sizinle paylaşayım faydası olursa eğer ne mutlu bana.
1. Nevresimlerimi 90 derecede herhafta yıkıyorum. Yüksek sıcaklıkta ütülüyorum.
2. Odamı her gün havalandırıyorum. Ama cama sineklik benzeri bir mekanizmaya tülbent gerdirdim.:) biraz komik görünebilir ama sağlık işte. Yani içeri toz girişini minimuma indirdim.
3. İnternetten www.antialerjikyatak.com diye bir siteden yatak, yorgan ve yastık için antialerjik kılıf uyku seti aldım. Bu adım özellikle yatağa yatar yatmaz oluşan burun kaşıntımı anında geçirdi.
4. Yatak odasının kapısının altına ön kısmına eşik olacak şekilde sünger yaptım ve odanın kapısını gece gündüz kapalı tutuyorum.
5. sallanan perdeleri söküp mekanizmalı stor perdeler taktım.
6. Yatak odasındaki halıları kaldırdım. Kaldırdım derken evden de çıkardım :)
7. haftalık nevresimleri sökünce antialerjik kılıfları da silkeliyorum veya elektrikli süpürge ile süpürüyorum.
8. Elektrikli süpürgemi değiştim. Önceleri toz torbalı kullanıyordum Dyson Allergy modeli aldım. Farkı temizlik yaparken bile hissettim. Burnum kaşınmadı. Çünkü bu süpürgeyi de bayağı araştırmıştım. Filtreleri çok iyi.
9. Elektrik süpürgemin haznesini her kullanımdan sonra boşalttım.
10. Evin içerisinde çamaşır kurutmuyorum.
Bir de Ingiltere'den almıştım. Tamamen doğal "olbas oil" diye birşey aldım. Yine de tıkanır gibi olunca arada bir bardak sıcak suya 2 damla damlatıp buharını koklayınca rahatlatıyor.
Bunlar bende bayağı işe yaradı. Yaklaşık 1 senedir uyguluyorum bu aşamaları ve özellikle geçen baharı ve bu kışı çok rahat geçirdim. Çok şükür. İşinize yararsa yazdıklarım ne mutlu.